Aronie - pozdrav pozdního léta

22. srpna 2014 v 15:27 | Markéta Šebestíková |  ROSTLINY
Pozdní léto nám nabízí další skvělou rostlinu, kterou můžeme zpracovat na mnoho způsobů a žádný z nich nás nezklame.


Temnoplodec - lidově jeřáb černý - aronia melanocarpa je pořád ještě opomíjenou plodinou našich zahrad, přestože je skutečným přeborníkem v léčivých účincích mezi ostatními rostlinami. Původní domovinu má tento 2-3m keř na hranici Ameriky s Kanadou, kde si ho původní indiánské kmeny velmi cenily. Známý šlechtitel a ruský botanik I. V. Mičurin tento keř přivezl do Ruska kolem roku 1900 a vyšlechtil mrazuvzdorné odrůdy, které se z bývalého Sovětského svazu rozšířily k nám i do celé Evropy. Aronie mají velmi dobrou úrodu, díky svému pozdějšímu květu, většinou minou jarní mrazíky. Nejsou náročné na půdu, stačí jim pouze slunné místo. Pokud za vás nestihnou úrodu sklidit ptáci, dočkáte se v černých bobulích velkého množství vitaminu C, velkého množství flavonoidů, kyseliny listové a vitaminu K.

Účinky aronie:
  • Plody aronie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při arteroskleróze.
  • Prospěšné jsou dokonce i při cukrovce - obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky.
  • Komplex účinných látek také podporuje imunitní systém a celkově posiluje organismus.
  • Cenný je nejen obsah vitamínů, ale také bioflavonooidů, rutinu pro pevné cévy, který se z plodů i extrahuje pro výrobu léčiv, a dále železa, jódu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů, nezbytných pro naše zdraví

Recepty

Sirup zastudena

l plodů aronie
80 g kyseliny citronové
asi 2 až 3 kg cukru .

Do čtyřlitrové nádoby vložíme otrhané a umyté plody aronie, přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou, až jsou plody potopené. Za 32 až 36 hodin zcedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu.
Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí - což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.



Aronie a la brusinky

1 kg plodů
600 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1/2 lžičky skořice
3 až 4 roztlučené hřebíčky
sklenku rumu
1 pektogel
1/2 lžičky kyseliny citronové

Kuličky aronie očistíme, otrháme ze stopiček, propláchneme a necháme okapat. Nasypeme do hrnce, podlijeme troškou vody a vaříme asi 20 minut. Přidáme cukr, koření a vaříme doměkka. Ke konci varu plody zčásti rozmačkáme, přidáme pektogel, minutu povaříme, přidáme kyselinu citronovou, a když se rozpustí, stáhneme kastrol z ohně. Přilijeme rum, promícháme a horkou směs nalijeme do malých čistých skleniček, které uzavřeme.

Dobrou chuť, hodně zdraví a pěkné vzpomínky na léto Vám přeje
Vaše knihovna plná života



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama