Srpen 2014

Pozvánka na VÝPAL MILÍŘE 6. - 13. září 2014

25. srpna 2014 v 12:14
Dnes pro Vás máme pozvánku na ojedinělou, velmi poučnou i zábavnou akci, kterou pro Vás připravil Spolek archaických nadšenců o.s. ve spolupráci s Lesy města Písku.
Pokud Vám 2. zářijový týden (6.9.-13.9.) vyjde čas, vraťe se v čase do minulosti, kdy v píseckých lesích uhlíři zapalovali milíře anebo zamiřte mezi lesníky a zaměstnance Lesů města Písku, kteří Vám předvedou svoji techniku i um, zručnosnost a znalosti.

Viz program na přiloženém plakátu.


Sedm planých bylinek, které najdou uplatnění ve vaší kuchyni

25. srpna 2014 v 8:42 | Zdeňka Vítková |  ROSTLINY

21.3.2014 01:08 | PRAHA (Ekolist.cz)

Na čerstvou zeleninu nebo ovoce z českých a moravských zahrad, polí a sadů si ještě nějaký čas počkáme. Přesto můžeme mít čerstvé potraviny z naší přírody už teď na jaře. Březen nebo duben je totiž ideální na sběr mladých jedlých rostlin. Tady je sedm nejběžnějších rostlin a sedm návodů, co s nimi v kuchyni dělat.
Planými jedlými bylinami můžeme svůj jídelníček jednoduše obohatit o další čerstvé potraviny. A to i v případě, že nemáme zahrádku. Našemu tělu dodají byliny potřebné minerály a stopové prvky. A jako bonus pro tělo i duši nám jedlé rostliny poskytnou i pohyb a více času stráveného v přírodě. Alespoň v případě, že si bylinky posbíráme sami.
Z mnoha jedlých a léčivých bylin, které je možné v naší přírodě najít, vybrala Pavla Dudková a Mia Weissová do svého Herbáře jedlých rostlin šedesát rostlin. Zde je náš výběr sedmi nejznámějších a rozšířených.

Kopřivu povařte!

U kopřivy dvoudomé, "staré známé" z rumišť a příkopů, jsou jedlé její mladé výhonky i vrcholky starších rostlin před rozkvětem. Lze je sbírat od března do dubna. A nebo pak na podzim nově rašící výhonky po kosení.

Kopřivové listy můžeme přidávat do polévek, do velikonoční nádivky nebo používat sušené listy jako kořenidlo. Pozor však na jednu věc: kopřivu používáme výhradně tepelně upravenou. Obsahuje totiž toxické látky, které se rozkládají na neškodné až při teplotě 80 ˚C, varují Pavla Dudková a Mia Weissová.

Česnek medvědí jako pesto

Česnek medvědí je bohatým zdrojem vitamínu C. Tvoří rozsáhlé porosty v lužních lesích. Jedlé jsou listy, květy i cibule. Mladé listy se sbírají ještě před květem. Česnek medvědí lze při nedostatku znalostí zaměnit s listy jedovaté konvalinky nebo ocúnu. Záměnu je ale možné podle Pavly Dudkové a Miy Weissové vyloučit poměrně snadno, žádný z těchto listů totiž nevydává po rozemnutí česnekovou vůni.
Ve svém textu pak autorky uvádí recept na česnekové pesto. Je na něj třeba zhruba 0,5 kg čerstvých listů, olivový olej, sůl, provensálské byliny a kešu oříšky. Listy omyjeme, pokrájíme a pomocí ručního mixéru rozemeleme na pastu, přidáme koření a sůl podle chuti, napěchujeme nahusto do sklenic a zalijeme olivovým olejem. Pesto můžeme přidávat do omáček, na těstoviny, pizzu nebo jako přílohu k masu.

Medový nezmar pampeliška

Smetanka lékařská je nezmarem travnatých ploch, polí, mezí i zahrad. Jedlý je kořen (ten se vykopává ale až na podzim), květenství i listy. Ty ale sbíráme nejlépe jen mladé, ty nejmenší. Starší listy jsou totiž hořké.
Na pampeliškový med potřebujeme podle receptu Pavly Dudkové a Miy Weissové asi 400 květních úborů pampelišky, 2 kila cukru, 2 citrony a vodu. Květy spolu citróny nakrájenými na kolečka vložíme do většího hrnce, zalijeme vodou a asi 30 minut vaříme. Po odstavení necháme odležet přes noc. Druhý den směs přecedíme přes plátno, do pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání směs vaříme 1,5 hodiny, než začne med houstnout. Hotový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem.

Popenec břečťanovitý

Popenec břečťanovitý roste na loukách, v lesích, parcích, zahradách, při okrajích cest i na březích potoků a řek. Jedlé jsou mladé výhonky a listy, které lze sbírat po celé vegetační období, ale nejchutnější jsou právě teď zjara.
Naši předkové považovali popenec za magickou rostlinu, ve středověku se například věřilo, že chrání před morem a čarodějnictvím. Už tehdy ho lidé přidávali do polévek a omáček nebo ho využívali jako koření. Hodí se i do salátů, tvarohových pomazánek, omelet, nádivek i do těstovin.

Sedmikrásný sirup

Sedmikráska chudobka je květinkou luk, parků i zahrad. Jedlé listy a květy se hodí do salátů, polévek nebo pomazánek (i jako ozdoba). Sbírat je je možné po celý rok.
Pavla Dudková a Mia Weissová uvádějí na svých stránkách recept na jednoduchý sedmikráskový sirup, který si můžeme přidávat do čaje i v zimě. Je na něj potřeba 250 g květů sedmikrásky, půlka citrónu, 40 g cukru a litr vody. Postup je následující: květy zalijeme vroucí vodou, přidáme rozkrájený citron a necháme louhovat přes noc. Druhý den přecedíme, osladíme a svaříme do hustoty sirupu.

Bršlice jako špenát

Bršlice kozí noha se vyskytuje na vlhkých a stinných místech. Mladé listy před květem je možné sbírat od března do května. Bršlici je možné použít do salátů, polévek, zapékaných pokrmů nebo jimi zcela nahradit běžně používaný klasický špenát.
Autorky přehledu jedlých rostlin upozorňují, že lze bršlici zaměnit s jedovatým rozpukem jízlivým. Ten je na chuť však naštěstí velmi hořký, čímž od konzumace odrazuje.


Hluchavka

Hluchavku nachovou nebo bílou najdeme na rumištích, u cest i v zahradách. Jedlé jsou vrcholky rostliny před rozkvětem, mladé listy i květy. Vrcholky rostlin a listy je možné sbírat po celé vegetační období, postupně však hořknou.
Hluchavková nať se hodí podle knihy Zdravá zahrada Heleny Vlašínové do polévek, nádivek, omáček. Květy do palačinek, na ovocné koláče nebo do nápojů. Recept na hluchavkovou omáčku najdete rovněž na stránkách Pavly Dudkové a Miy Weissové.

Než se pustíme do sbírání

Při sběru planých rostlin je však třeba dbát na několik zásad. Pavla Dudková a Mia Weissová uvádí těchto několik jednoduchých pravidel:
Sbíráme jen ty rostliny, které bezpečně známe a používáme z nich jen ty části, které se doporučují pro kuchyňské využití.
Rostliny sbíráme na čistých neznečištěných místech, kde nehrozí kumulace škodlivých látek. Nesbíráme rostliny ovadlé, suché ani poškozené.
Při sběru zelených částí rostlin pro přímou konzumaci dáváme přednost stíněným místům a nejmladším částem rostlin jako jsou mladé výhonky nebo listy. Obsahují totiž méně hořčin. Jak už sám název napovídá, jedná se o látky mající výrazně hořkou chuť.
Pokud chceme naopak rostlinu sušit, sbíráme ji za slunečného dne s co nejmenší vzdušnou vlhkostí. Právě toto počasí následné sušení usnadňuje.
Nasbíranou surovinu přenášíme podobně jako houby v proutěném košíku, plátěné tašce nebo papírovém sáčku, který umožňuje přístup čerstvého vzduchu. Zabrání se tak zapaření rostlin.
Surovinu co nejrychleji zpracujeme, omyjeme, přebereme a použijeme do jídla nebo zakonzervujeme sušením, zamrazením, zavařením nebo naložením do octa, do oleje či do cukru.


Citát na tento týden (25.8. - 1.9.)

25. srpna 2014 v 8:19 Citát týdne
Před koncem léta nejen školáků ale všem, kteří se pouštějí do nových začátků, posíláme vzkaz, že

"Velmi krátký a nepokojný je život těch,
kteří zapomínají na minulost,
nedbají přítomnosti a bojí se budoucnosti."

Seneca


Aronie - pozdrav pozdního léta

22. srpna 2014 v 15:27 | Markéta Šebestíková |  ROSTLINY
Pozdní léto nám nabízí další skvělou rostlinu, kterou můžeme zpracovat na mnoho způsobů a žádný z nich nás nezklame.


Temnoplodec - lidově jeřáb černý - aronia melanocarpa je pořád ještě opomíjenou plodinou našich zahrad, přestože je skutečným přeborníkem v léčivých účincích mezi ostatními rostlinami. Původní domovinu má tento 2-3m keř na hranici Ameriky s Kanadou, kde si ho původní indiánské kmeny velmi cenily. Známý šlechtitel a ruský botanik I. V. Mičurin tento keř přivezl do Ruska kolem roku 1900 a vyšlechtil mrazuvzdorné odrůdy, které se z bývalého Sovětského svazu rozšířily k nám i do celé Evropy. Aronie mají velmi dobrou úrodu, díky svému pozdějšímu květu, většinou minou jarní mrazíky. Nejsou náročné na půdu, stačí jim pouze slunné místo. Pokud za vás nestihnou úrodu sklidit ptáci, dočkáte se v černých bobulích velkého množství vitaminu C, velkého množství flavonoidů, kyseliny listové a vitaminu K.

Účinky aronie:
  • Plody aronie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při arteroskleróze.
  • Prospěšné jsou dokonce i při cukrovce - obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky.
  • Komplex účinných látek také podporuje imunitní systém a celkově posiluje organismus.
  • Cenný je nejen obsah vitamínů, ale také bioflavonooidů, rutinu pro pevné cévy, který se z plodů i extrahuje pro výrobu léčiv, a dále železa, jódu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů, nezbytných pro naše zdraví

Recepty

Sirup zastudena

l plodů aronie
80 g kyseliny citronové
asi 2 až 3 kg cukru .

Do čtyřlitrové nádoby vložíme otrhané a umyté plody aronie, přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou, až jsou plody potopené. Za 32 až 36 hodin zcedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu.
Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí - což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.



Aronie a la brusinky

1 kg plodů
600 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1/2 lžičky skořice
3 až 4 roztlučené hřebíčky
sklenku rumu
1 pektogel
1/2 lžičky kyseliny citronové

Kuličky aronie očistíme, otrháme ze stopiček, propláchneme a necháme okapat. Nasypeme do hrnce, podlijeme troškou vody a vaříme asi 20 minut. Přidáme cukr, koření a vaříme doměkka. Ke konci varu plody zčásti rozmačkáme, přidáme pektogel, minutu povaříme, přidáme kyselinu citronovou, a když se rozpustí, stáhneme kastrol z ohně. Přilijeme rum, promícháme a horkou směs nalijeme do malých čistých skleniček, které uzavřeme.

Dobrou chuť, hodně zdraví a pěkné vzpomínky na léto Vám přeje
Vaše knihovna plná života




Kniha na čtvrtek - Drůbež na vašem dvoře

21. srpna 2014 v 9:30 Kniha na čtvrtek - Žijeme se zvířaty
Máte dvůr anebo alespoň malý dvorek? A co drůbež? Autorka knihy Drůbež na vašem dvoře Iveta Prombergová hned zkraje však zájemce o chov drůbeže nabádá k pečlivému a obezřetnému výběru a především ke zvážení podmínek, které jsou ke zdárnému chovu zapotřebí.


Důležité je neopomenout také hlasové projevy drůbeže

A ikdyž je drůbež pro chovatele zajímavá především jako zdroj vajec a masa, tak se zástupci důbeží říše mohou stát okrasou zahrady, být výstavními exponáty sbírajícími ocenění z přehlídek a také domácími mazlíčky.
Tak ať vám drůbež na vašem dvoře přináší nejenom užitek, ale také radost a zábavu.


Citát na tento týden (18.8. - 25.8.)

18. srpna 2014 v 9:30 Citát týdne
Užívejte léta a pamatujte, že:

"Jediný přítomný okamžik
nese v sobě všechen čas,
a že ukrývá všechno to,
v co můžeme doufat,
učinit a uskutečnit."


Chalíl Džibrán


Pozvání na září

14. srpna 2014 v 13:12 ROSTLINY
Tak už je to domluveno, už je to hotovo!Usmívající se
S velkým předstihem a nemenší radostí si Vás dovolujeme pozvat na besedu s p. Františkem Langmajerem z Katovic
na téma Permakulturní zahrady - v teorii a především praxi.


Beseda naváže na předprázdninovou přednášku o permakulturním zahradničení Seppa Holzera.

Všichni jste srdečně zváni.
Přijďte si popovídat a poslechnout,
co Vás zajímá (anebo mohlo zajímat) v klubové atmosféře
naší a hlavně Vaší Knihovny plné života



Levandule - rostlina horkého léta

13. srpna 2014 v 20:35 | Markéta Šebestíková |  ROSTLINY
Druhá polovina léta nabízí mnoho podnětů, jak z přírody čerpat to nejlepší pro využití v celém roce. Sběrem mnoha rostlin a jejich zpracováním zpříjemníme chvíle celé rodině.
Kdo z nás by neznal omamnou vůni Levandule lékařké - lavandula augustifolia. Tento stálezelený polokeř, který je vyšlechtěn do mnoha forem, má v oblibě suché, vápenité půdy, jižní svahy, otevřené slunné polohy. Hojně se pěstuje v jižní Francii, Španělsku, Maďarsku, Itálii, u nás v současné době zažívá renesanci. Levandule mají tendenci odspodu vyholovat, koncem léta je potřeba rostliny mírně zastřihnout, na jaře v březnu a dubnu je řez razantnější. Rostlinu můžete množit řízky v srpnu nebo na jaře v dubnu a květnu.


UŽITÍ:
Levandule má silné uklidňující účinky, je schopna uklidnit organismus, pomoci od nepříjemných svalových křečí a potíží, které jsou nervového původu.
• různé pytlíčky a sáčky naplněné sušenou levandulí pomohou při nespavosti, smutku, boletech hlavy
• populární jsou éterické oleje, které se přidávají do koupelí nebo do aromalampy
• levandulové oleje díky masáži těla uvolňují a relaxují svaly
• levandule též zahání obtížný hmyz mouchy a komáry
• olej léčí vředy, infekční rány, povrchové záněty, je výborná proti rozličným mykózám
• lístky levandule se užívají do dušených jídel, pro dochucování ryb a grilovaných pokrmů
• při inhalaci je účinná proti rýmě, nachlazení a chřipce, angíně, bronchitidě

Kouzlu vlastnoručně vyrobených levandulových produktů můžete propadnout i Vy. Pro začátek vyzkoušejte třeba osvědčené RECEPTY:
Levandulový olej
250 g sušené levandule dát do 1 l kvalitního olivového oleje, dobře uzavřít a dát na teplé místo macerovat. Protřepávat a nechat 3 týdny luhovat. Poté přecedit a dát na tmavé a chladné místo.
Olej se užívá na masáže, na ošetření zanícené nebo popálené kůže.
Levandulová mast
1 kg domácího sádla se 100 g včelího vosku ohřát ve vodní lázni na teplotu 80 stupňů Celsia, přidat 250 g čerstvých levandulových květů a asi 10 minut míchat, pak odstavit a nechat stát do druhého dne. Pak rozehřát tak, aby se mast dala přecedit přes gázu. Mast skladovat v menších kelímcích na tmavém a chladném místě, nejlépe tedy v lednici.


Tajemství skladování (nejen) zeleniny a ovoce

11. srpna 2014 v 12:25 | ekolist.cz |  ROSTLINY
Než začnete letní úrodu zpracovávat, posíláme Vám pár rad a informací, aby vypěstovaná zelenina a ovoce déle vydržela.

Pošlete nám, prosím, svoje vyzkoušené tipy a recepty na uchovávání zeleniny a ovoce.


(My jsme si ji pro začátek vyfotili.)

Děkujeme a přejeme Vám hezké dny
Vaše Knihovna plná života



24.1.2014 10:52 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ledničky nám v mnohém pomohly a usnadnily život. Zároveň jsme ale kvůli nim přišli o mnoho znalostí o skladování potravin, kterými se běžně řídily naše babičky nebo prababičky. Také toto poznání chce oživit iniciativa Zachraň jídlo.

Banány, cukety, lilek, cibule, česnek, nezralá rajčata, broskve, nektarinky nebo brambory by například v ledničce být ani neměly. Chladno jim spíš škodí než je chrání.

Brambory vydrží nějakou dobu i při pokojové teplotě. Zvláště dobře jim udělá, pokud k nim přidáte jablka. Ale pozor, u jiných druhů zeleniny a ovoce naopak přiložená jablka či hrušky urychlují zrání. Třeba u takového rajčete.

Listovému salátu, brokolici, celeru a jarní cibulce zase prospěje, když budou po seříznutí spodní částí ponořené ve sklenici s čerstvou vodou, radí iniciativa Zachraň jídlo. Proč tedy kupovat květiny, když ozdobou v kuchyni, navíc nevšední, může být i obyčejná brokolice? Kořenové zelenině dělá pro změnu dobře pokud je uskladněna v sobě vlastní vertikální poloze.

Jak zeleninu uložit k ledu

I skladování v ledničce má svá pravidla. Jednotlivé kusy zeleniny by měly být například uskladněny dále od sebe, aby se případně nahnívání rychle nešířilo z kusu na kus.

Zeleninu i ovoce se snažte kupovat lokální a sezónní. Ve svém přirozeném období má delší trvanlivost a je také čerstvější, když nestrávila tolik času na cestě, vysvětluje iniciativa Zachraň jídlo.

Můžete si také zkusit vyrobit udělátka podle nápadů korejské designérky Jihyun Ryou. Nejenže prodlužují potravinám život i bez ledničky, zároveň mohou svojí originalitou zkrášlit kuchyni.

V zahraničí lze sehnat i speciální "víčka" Food Hugger, v překladu doslova "objímače potravin", na zeleninové a ovocné odkrojky, aby vám již nikdy více na vzduchu neokoraly.

Prodloužit život ovoci můžete podle iniciativy také výrobou domácí marmelády. Zbytky uvařené zeleniny se dají využít znovu v karbanátcích, polévkách, salsách či omeletách. Na vývary se dají využít i jinak nevyužívané odřezky části zeleniny.

Jak na maso, vejce, boží dar

Většinu potravin omývejte až před samotnou konzumací, radí iniciativa. To platí i pro vajíčka. U nich můžete zároveň hned ozkoušet, zda jsou čerstvá. Pokud byla snesena nedávno, ve sklenici s vodou se ponoří až na dno a nevnáší se. Spíše než ve dveřích je skladujte v ochranném boxu uvnitř lednice, protože nemají ráda změny teploty ani pachy z jiných potravin.

Naopak maso před uložením do mrazničky vyjměte z obalu, v němž jste je zakoupili, opláchněte studenou vodou, osušte a vložte do uzavíratelného sáčku nebo do potravinové dózy.

Chléb skladujte na suchém a tmavém místě v papírovém, nikoli plastovém, sáčku. Nebo prostě zabalený v utěrce. Menší pečivo můžete zamrazit, vydrží tak 4 až 6 měsíců. Pečivo označené jako "z rozmrazených polotovarů" kupujte pouze, sníte-li ho ještě tentýž den.






Citát na tento týden (11.8. -18.8.)

11. srpna 2014 v 9:43 Kniha na pondělí - Člověk, krajina, příroda
Protože nám léto dává příležitost navštívit své staré známé a přátele, posíláme Vám tento citát.

"Přítel je člověk,
který zná melodii tvého srdce - který ti ji předzpívá,
když ji zapomeneš."


Albert Einstein




Kniha na cesty k sobě i ven

5. srpna 2014 v 12:18
Léto je období, kdy se vydáváme na cesty. Naše cesty mohou být různé a různá jsou i místa, která jsme navštívili a hodláme navštívit. Tichým průvodcem Vám může být kniha Václava Cílka s názvem Makom: kniha míst.

"Místa jsou zrcadly některých částí nás samých, jsou to nitky vedoucí k příběhům, tajemstvím a banalitám.
Jiné nitky nás ve vesmíru vztahů spojují s touto proměnlivě nejistou dobou."








Citát na tento týden (4.8. - 11.8. )

4. srpna 2014 v 9:08 Citát týdne
I když máme dnes zatím zataženo, nezapomeňte, že:

"Každý nápad je sluncem"


(Walter Benjamin)