Nové stránky na http://kpz.knih-pi.cz

Konečně slíbené recepty z minulého týdne

21. května 2014 v 11:39

Musíme plnit, co jsme slíbili, a proto všem zájemcům předkládáme recepty na sladké dobroty, o které jste projevili zájem.


Mrkvový koláč od Markéty

200 g jablek
200 g mrkve
200 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
3 vejce
50 g sušených brusinek nebo rozinek
120 g másla nebo Hery
Hrst vlašských ořechů
270 g hladké mouky
1 lžička kaka
1 lžička mleté skořice


Jablka a mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubší nudličky. Dáme do mísy, zasypeme moučkovým a vanilkovým cukrem a necháme 10 minut stát.
Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme kokosem nebo hrubou moukou /lze užít i pečící papír/. Do směsi přidáme vejce, rozinky, rozpuštěný zchladlý tuk, ořechy,skořici. Nakonec přidáme mouku s kypřicím práškem a lžičkou kakaa.
Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Rovnoměrně uhladíme stěrkou a pečeme v předehřáté troubě.
Upečený koláč je dobrý samotný nebo navrch můžeme namazat marmeládu a zasypat kokosem. Lze užít i zakysanou smetanu a zdobit plátky ovoce.



Povidlové koláčky ze žitné mouky a ovesných vloček

1 máslo (250 g)
cca 350 g žitné mouky (nejlepší žitná chlebová, ale může být i jiná)
cca 200 g pomletých a upražených ovesných vloček
povidlová náplň
moučkový cukr na obalení

Kostku másla s většinou obilné směsí zpracujeme na jemné těsto (podobné třeba jako na linecké).
Zbytkem podsypáváme a válíme na vále na válečky, které pokrájíme a v dlani tvarujeme do kuličky. Do kuličky uděláme důlek, pokládáme je na plech podložený pečicím papírem.
Pečeme do růžova a hned po upečení oblíme v moučkovém cukru ovoněném vanilkovým luskem (popř. můžeme přidat jemně mletý kokos nebo skořici).



Perník z žitné mouky

17 lžic žitné chlebové mouky
6 lžic cukru krupice
2 lžíce kakaa
1 prášek do perníku
1 hrnek mléka
ochucená povidla

posypka:
1/2 hrnku cukru krupice
1/2 hrnku mléka

Do mísy dáme 17 lžic žitné chlebové mouky, 6 lžic cukru, 2 lžíce kakaa a 1 kypřící prášek do perníku. Do této sypké směsi vlijeme 1/8 másla, kterou rozpustíme v teplém mléku, přidáme 3 lžíce medu a 1 vajíčko. Do vymazané a vysypané formy (nejlépe větší dortové) vlijeme polovinu těsta a rozprostřeme vrstvu ochucených povidel, na povidla pak navršíme zbytek. Můžeme posypat hrnek posypky smíchané z 1/2 hrnku kokosu a 1/2 hrnku cukru. Po upečení ještě horký perník prolijeme cca 1/2 hrnku mléka (mléko by se mělo do horkého perníku a posypky krásně vsáknout.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama